12 mai 2014

Un mic dejun delicios... dintr-un dezastru...





Cel mai sanatos lapte, stim cu totii, este cel natural de vaca sau capra. Daca nu locuiti la tara sau daca nu aveti cunostinte care va pot procura acest lapte, il puteti gasi la crescatori in piete sau la tonomatele special amenajate.
Laptele este foarte pretentios si daca nu este pastrat corespunzator sau daca este prea rece, la fierbere, se transforma in branza ( se branzeste tradit.). Inainte aruncam la catel sau la pisica aceasta branzica deoarece consideram ca s-a produs un dezastru si...nu este comestibila. GRESIT!!! Aceasta branzica pe care o putem obtine si daca stoarcem putina zeama de lamaie sau daca punem in timpul fierberii un iaurt in lapte, o putem pune la scurs intr-o strecuratoare deasa si dupa ce s-a scurs bine, bine, o putem amesteca cu o lingura doua ( in functie de gust), de smantana. Adaugam putina sare si dupa gust putem pune ceapa verde sau uscata, marar, ardei rosu, boia, etc.




 Se seveste ori pe paine la micul dejun ori puteti umple rosii cu ea si o puteti servi ca aperitiv. O mai putem servi pe o jumatate de ardei sau o putem transforma intr-o placinta de branza delicioasa.

Branza dulce mai poate fi obtinuta din lapte prins. Se pune laptele, nefiert, la prins inr-o cratita. Dupa ce s-a prin, se pune un tifon sau o bucata de perdea intr-un castron si se pune peste aceasta un polonic de lapte prins, un polonic de apa fiarta, un polonic de lapte prins, un polonic de apa fiarta, si tot asa pana se termina laptele. La final se strange tifonul, se leaga si se agata pe un bat la scurs. Apoi puteti proceda ca mai sus sau o pueti da copiilor amestecata cu fructe.
(Aceasta reteta o stiu de la prietena mea Gabriela Voinea)

Va doresc spor la gatit si pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu...