Astazi, 21 Mai, sarbatorim pe cei doi Sfinti imparati Constantin si mama sa Elena. Mult timp am crezut ca sfintii imparati sunt soti si sotie insa mergand mai des duminica la slujba am descoperit ca erau mama si fiu.
Constantin cel Mare s-a nascut. in orasul Naissu ( Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al imperiului Roman Dupa ce l-a invins pe Maxentiu si pe Liciniu. Potrivit marturiilor, Constantin, a vazut pe cer ziua in amiaza mare, inaintea luptei cu Maxentiu, o cruce luminoasa deasupra soarelui, pe care scria "in hoc signo vinces"- prin acest semn vei birui. Noaptea, in timpul somnului, i s-a aratat Hristos care ii cerea sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dupa ascultarea popruncii primite in vis, il invinge pe Maxentiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin care se pastreaza si astazi la roma, gasim inscriptia " instinctu divinitatis"-prin inspiratie divina.
Cea ma insemnata realizare a imparatului Constantin Cel Mare a fost Edictul de la mIlano din anul 313, prin care crestinismulajunge sa fie recunoscut stat insa va deveni religie in timpul lui Teodosie cel Mare ( 379-395).
Dupa edictul din 313, imparatul scuteste Biserica de impozite, ii acorda dreptul de a primi donatii si le da episcopilor dreptul sa judece pe cei care nu doreau sa fie judecati dupa legile statului. De asemenea, inlatura din legile penale pedepsele contra spiritului crestin precum: rastignirea, zdrobirea picioarelor si stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).
Imparatul Constantin cel Mare, a convocat primul Sinod ecumenic de la Niceea(325), unde dupa lungi dezbaterii s-a adoptat formulaca Fiul Lui Dumnezeu este o fiinta cu Tatal si deci, in vecicu el. La sinod au fost alcatuite primele 7 articole ale Simbolului de Credinta ( Crezul), a fost fixata data Pastilor( prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.
Sfantul Constantin a fost Botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) in Nicomidia si a fost inmormantat la biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el.
Fericita imparateasa Elena, a cautat si a gasit crucea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Gasind la mormant pe Golgota trei cruci si ne stiind care este cea a Lui Iisus, in acea vreme treceau pe acolo niste credinciosi care duceau la groapa un om mort. patriarhul Macarie a poruncit sa se atinga mortul cu cele trei cruci, una cate una, si cand a fost atins cu cea a lui Hristos, mortul a inviat. Imparateasa a luat cu bucurie crucea si a sarutat-o. De atunci a inceput praznuirea Inaltarii Sfintei Cruci. Imparateasa a luat cu dansa o parte din cruce si piroanele iar restul bucatilor de lemn le-a pus intr-o racla de argint pe care a dat-o patriarhului Macarie pentru pazirea neamurilor ce vor fi de aici inainte. Sfanta Imparateasa Elena, a poruncit ca in Ierusalim, pe sfintele locuri sa se zideasca Biserici. mai intai a poruncit sa se zideasca Biserica Invierii Domnului Nostru Iisus Hristos, langa Sfantul Mormant acolo unde a gasit Sfanta Cruce. Apoi a zis sa se construiasca o biserica si in Ghetsimani, unde este mormantul Preasfintei Nascatoare De Dumnezeu. Dupa ce a construit optsprezece biserici, a venit la Constantinopol, aducand o parte din lemnul Sfintei Cruci si piroanele cu care acesta a fost rastignit. Apoi nu dupa mult timp a murit si a fost ingropata cu cinste.
De atunci in fiecare an cinstim pe Sfintii imparati Constantin si Elena.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu...